Kwaliteit

 

Kwaliteitscriteria Gastouder

  • Minimaal 18 jaar en is niet woonachtig op hetzelfde adres als de vraagouder
  • In het bezit zijn van een diploma MBO – 2 Helpende, Zorg en Welzijn of een vergelijkbaar diploma zoals bijv. SPW-3 of SPW-4
  • Geregistreerd staan of worden in het Landelijk Register Kinderopvang (aanmelding hiervoor wordt verzorgd door Gastouderbureau Het Vangnet
  • In het bezit zijn of bereidheid tot het behalen van een geregistreerd certificaat EHBO voor kinderen van het Oranje Kruis of NIKTA
  • Spreekt Nederlands, Fries of een andere Nederlandse streektaal tijdens het werken als gastouder
  • Meewerken aan het intakegesprek
  • Meewerken aan risico-inventarisatie Veiligheid en Gezondheid op het opvangadres en het onderschrijven van het hieruit voortvloeiende ‘Plan van Aanpak’.
  • Conformeren aan het Pedagogisch Beleidsplan van ‘Het Vangnet’.
  • Indien nodig handelen volgens de Meldcode Huiselijk Geweld en/of Kindermishandeling van ‘Het Vangnet’
  • Overleggen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van de gastouder en zijn/haar inwonende gezinsleden boven 18 jaar ( indien de oppas plaatsvindt bij de gastouder thuis) en akkoord gaan met de continue screening op strafbare feiten.
  • Overleggen kopie WA-verzekering particulieren en bij vervoer per auto is een inzittendenverzekering verplicht.
  • Actieve deelname aan door ‘Het Vangnet’ georganiseerde themavonden
  • Meewerken aan het jaarlijkse evaluatiegesprek m.b.t. de gastouderopvang.
  • Vanaf 01-01-2011 geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (aanmelding hiervoor wordt verzorgd door Gastouderbureau Het Vangnet)

Kwaliteitscriteria Opvangadres

  • De kinderen worden opgevangen en verzorgd op één adres: ofwel in het huis van de gastouder of vraagouder. Met instemming van de vraagouder kan voor opvang en verzorging worden gekozen voor een andere plaats. Dit dient dan van tijdelijke aard te zijn ( bijv. bij ziekte van het kind).
  • Een gastouder mag maximaal 6 kinderen (inclusief eigen kinderen) opvangen, waaronder maximaal vijf kinderen beneden de vier jaar (inclusief eigen kinderen tot vier jaar).
  • Een gastouder vangt maximaal 4 kinderen van 0 en 1 jaar, waarvan maximaal 2 kinderen van 0 jaar, tegelijk op. ( dit is ook weer inclusief eigen kinderen van de gastouder)
  • Het huis waarin de verzorging en begeleiding van de kinderen plaats vindt, is zodanig ingericht dat er voldoende ruimte is voor slapen, verschonen, eten en spelen, afgestemd op het aantal en de leeftijd van de op te vangen kinderen.
  • De opvanglocatie heeft een aparte slaapruimte voor kinderen jonger dan 1,5 jaar
  • De ruimte waar de kinderen verblijven, óók de buitenruimten, voldoen aan de gangbare normen van hygiëne en veiligheid. Er is een risico-inventarisatie Veiligheid en Gezondheid uitgevoerd en zonodig is er een plan van aanpak aanwezig om de risico’s mbt Hygiëne en Veiligheid te verkleinen (bv traphekjes e.d.)
  • De opvanglocatie is rookvrij
  • Uitgezonderd in noodgevallen laat de gastouder zonder instemming van de vraagouder de zorg voor de haar toevertrouwde kinderen niet over aan anderen, óók niet aan huisgenoten.
  • De gastouder en vraagouder houden rekening met elkaars specifieke wensen ten aanzien van de opvoeding.
  • De gastouder kent de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en handelt hiernaar bij het vermoeden van huiselijk Geweld en kindermishandeling
  • De gastouder dient in het bezit te zijn van gegevens van het kind zoals bereikbaar adres en telefoonnummer van de ouder(s), huisarts en medische gegevens die van belang zijn voor de opvang van het kind.
  • De gastouder zal huisdieren slechts bij de kinderen toelaten indien deze volledig zijn te vertrouwen. De kinderen worden met deze huisdieren niet alleen gelaten.

Kwaliteitswaarborging door Gastouderbureau ‘ Het Vangnet’

Gastouderbureau ‘Het Vangnet’ bezoekt het opvangadres minimaal twee keer per jaar.
Tijdens het intakegesprek met gast- en vraagouder, vindt zowel mondeling als schriftelijk (via een informatiepakket) uitgebreide informatieoverdracht plaats over de visie en werkwijze van het gastouderbureau ‘Het Vangnet’.

Tijdens dit intakegesprek vindt samen met gast- en vraagouder een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid plaats, die jaarlijks op het opvangadres wordt herhaald. Het hieruit voortvloeiende plan van aanpak wordt door het gastouderbureau ‘Het Vangnet’ vastgelegd in een veiligheidsverslag, dat ter ondertekening wordt voorgelegd aan zowel de vraag- als gastouder.
Daarnaast vindt binnen zes maanden een evaluatie plaats op het opvangadres, waarin wordt gecheckt of de vastgelegde afspraken worden nagekomen en of de gastouder zich conformeert aan het pedagogisch beleidsplan van ‘Het Vangnet’. In deze evaluatie is tevens ruimte voor begeleiding in de vorm van pedagogisch advies en actualisering van de opvang.
Uiteraard is het Gastouderbureau ‘Het Vangnet’ voor alle vragen altijd bereikbaar tijdens de telefonische spreekuren. U kunt ons te allen tijden uw vragen en opmerkingen mailen.

Scholing gastouder
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat niet alleen wij als gastouderbureau, maar ook en vooral de gastouder zelf op de hoogte blijft van ontwikkelingen op het gebied van gastouderopvang en daaraan gerelateerde onderwerpen, bijvoorbeeld wetgeving op het gebied van kwaliteit en veiligheid, pedagogische onderwerpen, wetswijzigingen kinderopvang en door gastouders zelf aangedragen onderwerpen. Deze zullen aan de orde komen op thema-avonden, die ‘Het Vangnet’ regelmatig organiseert. Deze avonden zijn tevens bedoeld als gastoudercontactavonden, waarbij men onderling ervaringen kan uitwisselen.
Tevens beschikt Het vangnet over een oudercommissie, waarin de ouder zitting kan nemen.

Interne en externe Klachtenprocedure Gastouderbureau Het Vangnet 

1 Begripomschrijving

1.1  Klager

Gebruiker van gastouderbureau Het Vangnet, behorende tot de doelgroepen, met een klacht.

1.2  Het Vangnet

Gastouderbureau handelend onder de merknaam Het Vangnet

1.3  Klacht

Een mondelinge uiting van ongenoegen over een aangelegenheid met betrekking tot Het Vangnet of een medewerker van Het Vangnet

1.4  Formele klacht

Een schriftelijke uiting van ongenoegen over een aangelegenheid met betrekking tot Het Vangnet of een medewerker van Het Vangnet

1.5  De Geschillencommissie Kinderopvang en peuterspeelzalen

Onafhankelijke Klachtencommissie die zich ten doel stelt om ten behoeve van de organisaties voor kinderopvang de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector uit te voeren

2. Doel van de klachtenregeling

Het bieden van een zo objectief mogelijke beoordeling van de behoorlijkheid van gedragingen van het Vangnet waarover een klacht is ontvangen, met als doel het naar aller tevredenheid oplossen van klachten van individuele gebruikers en groepen gebruikers. Daarnaast biedt een klachtenregeling het opsporen van mogelijkheden ter verbetering van de kwaliteit van de totale organisatie.

3. Reikwijdte

3.1 De klachtenregeling kan gebruikt worden door alle gebruikers van diensten van Het Vangnet waaronder ouders, bedrijven en instellingen. De klachtenregeling kan eveneens gebruikt worden door ex gebruikers, mits de klacht binnen een termijn van een half jaar na beëindiging van het gebruik is ingediend.

3.2 Alle hiervoor genoemde rechtspersonen of natuurlijke personen kunnen alleen dan een klacht indienen wanneer de gedraging jegens henzelf of voor/via hen geplaatste kinderen heeft plaats gevonden.

3.3 De klachtenregeling is niet bestemd voor ouder van kinderen die, via Het Vangnet, geplaatst zijn in een bestaande kinderopvangvoorziening en een klacht hebben over de betreffende organisatie van kinderopvang. Hiervoor wordt verwezen naar de klachtenregeling van de betreffende kinderopvangvoorziening. Wel is Het Vangnet te allen tijde bereid in deze als vertegenwoordiger voor de ouder op te treden.

3.4 De klachtenregeling heeft betrekking op alle aspecten van organisatie en dienstverlening, zoals deze zich kunnen voordoen in relatie tussen Het Vangnet en de gebruiken

3.5 In het geval dat de klager de klacht intrekt, blijft de directeur van Het Vangnet bevoegd een onderzoek in te stellen en een oordeel te geven. 

4. Klachtenprocedure

4.1 De klager wendt zich zo mogelijk eerst met de klacht tot de betrokken medewerker, wanneer het gaat om het gedrag of handeling van deze medewerker. De betrokken medewerker tracht de klacht in overleg met de gebruiker in redelijkheid op een voor beide partijen bevredigende wijze af te handelen. Is de klacht naar het oordeel van de klager niet op bevredigende afgehandeld of gaat de klacht over de organisatie van Het Vangnet, dan wendt hij zich tot de directeur van Het Vangnet. Deze tracht in samenwerking met de klager en/of de betrokken medewerker tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen. Wanneer de klager niet tevreden is gesteld kan deze besluiten een formele klacht in te dienen bij de directie van Het Vangnet.

5. Procedure bij een formele klacht

5.1 Een formele klacht wordt schriftelijk ingediend bij de directie van Het Vangnet

5.2 Een klachtenbrief bevat de beschrijving van de klacht, de reden waarom het als een klacht ervaren wordt, het doel wat de klager met het indienen van de klacht wil bereiken en wat al is ondernomen om tot een oplossing van de klacht te komen.

6. Registratie

Het Vangnet draagt zorg voor de registratie van de ontvangen klacht en van de gedane uitspraken. Zonder vermelding van de persoonsnamen wordt in ieder geval vastgelegd de aard van de klacht, de genomen beslissing ten aanzien van het advies en de motivering daarvan.

7. Vertegenwoordiging van betrokkenen

Zowel de klager als de aangeklaagde kunnen zich laten bijstaan c.q. vertegenwoordigen door een door hem of haar aan te wijzen persoon.

8. Het onderzoek naar de klacht

8.1 In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van hoor en wederhoor. Zowel de klager, als de betrokkene(n) waarover geklaagd wordt, worden in de gelegenheid gesteld hun argumenten naar voren te brengen en toe te lichten. Er kan, indien betrokken partijen daarmee akkoord gaan, informatie bij derden worden ingewonnen.

8.2 De resultaten van het onderzoek worden schriftelijk aan betrokken partijen voorgelegd. Beide partijen kunnen daarbij schriftelijk of mondeling reageren.

8.3 De directie van Het Vangnet is verplicht alle bescheiden en informatie, betrekking hebbende op de klacht, vertrouwelijk te behandelen en geheimhouding te verzekeren indien dit gevraagd wordt door degene van wie de informatie afkomstig is. Op verzoek van de klager en/of de aangeklaagde wordt inzage verstrekt in het klachtendossier met uitzondering van eventuele vertrouwelijke informatie.

9. Oordeels- en besluitvorming

9.1 Op basis van de bevindingen van het onderzoek neemt de directie van Het Vangnet een beslissing over de afhandeling van de klacht.

9.2 Klager en aangeklaagde worden schriftelijk over het oordeel en de motivering ingelicht door de directie van Het Vangnet. Is geen oordeel mogelijk, dan worden klager en aanklager ook daarover schriftelijk en gemotiveerd ingelicht.

10. Termijn bepaling klachtenprocedure

10.1 Uitgangspunt is een behandeling van een klacht dient zo spoedig mogelijk plaats te vinden en binnen redelijke termijn te worden afgehandeld.

10.2 Bij een mondelinge klacht start de behandeling binnen twee werkdagen. Het onderzoek en het oordeel moeten binnen twee werkweken afgehandeld zijn.

10.3 Bij een formele klacht wordt de binnenkomst van de schriftelijke melding binnen zeven werkdagen gemeld bij de klager. De aankondiging van de manier waarop de klacht wordt behandeld, vindt plaats binnen twee werkdagen na binnenkomst van de schriftelijke klacht. Het oordeel en het besluit of het advies worden binnen een termijn van twee maanden schriftelijk medegedeeld aan de klager en de aangeklaagde.

11. De Geschillencommissie Kinderopvang en Peuterspeelzalen

De klager heeft het recht ,om zich rechtstreeks, dus zonder tussenkomst van de houder, of wanneer klager en directie niet tot een voor de klager bevredigende oplossing komen, zich te wenden tot het Klachtenloket Kinderopvang. Gastouderbureau Het Vangnet heeft zich bij deze onafhankelijke commissie aangesloten. In het klachtenreglement van de Geschillencommissie Kinderopvang is vastgelegd dat de klager een klacht kan indienen als de klager of kind van de klager nadeel ondervindt; door de werkwijze van het gastouderbureau, of door de gedragingen van de medewerkers. De klacht kan daarbij betrekking hebben op handelen of nalaten van handelen. Het gaat daarbij altijd om persoonlijk nadeel over klager of kind van de klager. Meer informatie over De Geschillencommissie Kinderopvang is te vinden op: www.klachtenloket-kinderopvang.nl , per email : info@klachtenloket-kinderopvang.nl of per telefoon op nummer: 0900-1877 ( 20 cent per gesprek)

12. Privacy policy

Onze privacy policy kunt u hier inzien

13. GGD inspectierapporten van “het vangnet”

Alle inspectierapporten van Gastouderbureau Het Vangnet zijn in te zien op:

Landelijk register kinderopvang